Programın Amacı ve Önemi
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması ve sağlıklı ara öğün alışkanlığının kazandırılması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bakanlığımız ve Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan “Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı” 8 Nisan 2016 tarihli ve 29678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 28.03.2016 tarihli ve 2016/8719 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş ve Okullara Kuru Üzüm Temini Ve Dağıtımı Hakkında Belirlenen Usul Ve Esaslar yayımlanmıştır.
Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı, Bakanlığımızca yürütülmekte olan 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayınlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın Okullarda Obezite İle Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması başlığı altında yer alan uygulamalar arasındadır.
Geleceğin yetişkinleri çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaya yönelik müdahale ve teşvikler önemli bir yer tutmaktadır. İlköğretim çocukları için gün içinde 3 ana öğüne ek olarak yapılacak 2 ara öğün yeterli ve dengeli beslenmeyi desteklerken, alınan enerji miktarını kontrol etmeye de yardımcı olacaktır. Çocuklara ara öğün alışkanlığı kazandırmak ve ara öğünde doğal, sağlıklı besinler tüketilmesini özendirmek Program’ın amaçlarındandır. Bu kapsamda Mayıs 2016 tarihinde başlayacak Programda anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine haftada 1 gün 25’er gram kuru üzüm dağıtımı yapılacaktır.
Benzer Dünya Uygulamaları
Avrupa Birliği “Okul Meyvesi Uygulaması”
Uygulama Avrupa Komisyonu tarafından ilk olarak Avrupa’da Beslenme Stratejileri, Fazla Kiloluluk ve Obeziteye Bağlı Sağlık Sorunları (White Paper-2007) başlığı altında görüşülmeye başlandı. Avrupa Birliği Tarım Bakanları Komisyonu 2008 yılı Kasım ayında okullarda devlet desteği ile çocuklara meyve ve sebze sağlayacak olan Okul Meyvesi Uygulaması’nın gerçekleştirilmesine karar verdi. Karşılığında okullara öğrencilere sağlıklı beslenme konusunda eğitim vermeyi zorunluluk olarak gösteren uygulama 2009-2010 eğitim öğretim yılından başladı. Avrupa Birliği üyesi 25 ülkede toplam 54 bin okul ve 8 milyon çocuk uygulamadan yararlandı. Program 2014-2015 eğitim öğretim yılında da devam etmektedir.
Daha öncesinde benzer bir uygulamayı başlatmış olan Norveç ise okullarda ücretsiz okul meyvesi programı ile çocukların sağlıksız atıştırmalık tüketiminin anlamlı bir şekilde düştüğünü ortaya koymuştur.
Dokümanlar
Öğrencilere Mektup
Öğretmenlere Mektup
Velilere Mektup
Duyurular-Linkler
Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı Başladı (2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı)
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığımız tarafından ortaklaşa yürütülmekte olan Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı kapsamında anaokulu, uygulama sınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine ara öğün alışkanlığı kazandırmak ve ara öğünde doğal, sağlıklı besinler tüketilmesini özendirmek amacıyla Ankara’nın Pursaklar ilçesi Saray İlkokulu’nda 26 Mayıs 2015 tarihinde kuru üzüm dağıtımına başlanmıştır.
Programın tanıtımı; ilkokul öğrencileri tarafından sunulan halk oyunları gösterisi ile başlamış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan Türkiye’de bağcılığın tanıtıldığı sinevizyonun ve Rafadan Tayfa animasyon karakterlerinin kullanıldığı kamu spotunun gösterimi ve konuşmalar ile devam etmiştir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Mevlüt GÜMÜŞ açılış konuşmasında Program hakkında değerlendirmelerde bulunmuş; programın 81 il, 957 ilçe, 31.367 okulda öğrenim gören 6 milyon öğrenciye kuru üzüm dağıtılarak uygulanacağını, dağıtılacak sultani çekirdeksiz kuru üzümün 25’er gramlık paketler olarak hazırlandığını, kuru üzüm dağıtımının Salı ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün, toplamda ise 4 defa olarak planlandığını, öğrencilerimize dağıtılacak toplam üzüm miktarının 24 milyon paket, 600 ton olacağını, Program’da kullanılan kuru üzümün sadece ürün olarak maliyetinin 7 milyon TL olduğunu ifade etmiştir.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ konuşmasında; üzümün sağlık açısından önemine dikkat çekerek “Çocuklarımızın, gençlerimizin doğal ürünlerle beslenmelerini, hazır gıdalar yerine sağlıklı besinler tüketmelerini istiyoruz.” diyerek sözlerine devam etmiş ve kuru üzüm dağıtımı ile çocuklarımızın daha sağlıklı olarak beslenme alışkanlığı kazanacaklarına, çağın hastalığı olan obezitenin önüne geçilmesi için sağlıklı beslenmenin öne çıkarılacağına ve gelecek dönemde fındık, ceviz gibi ürünlerinde programa dâhil edilmesinin planlandığına vurgu yapmıştır.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI konuşmasında; kuru üzüm dağıtım programının ülkemizde yetişen ceviz, fındık gibi ürünlerle takviye edilerek önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini belirtmiştir.
Tanıtım etkinliği sınıflarda kuru üzüm dağıtımını yapılması ile sonlanmıştır.
Linkler
http://tegm.meb.gov.tr
www.tarim.gov.tr
http://www.tmo.gov.tr/Main.aspx?ID=1